Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки

Олена Пчілка: барви особистості та феномен духу

Шановні користувачі, дорогі краяни!

Пропонуємо Вашій увазі віртуальну книжкову виставку


Олена Пчілка: барви особистості та феномен духу



 

Висококультурна жінка, неординарна особистість, пристрасна патріотка, талановита письменниця і педагог, перекладач, фольклорист, етнограф, видавець і редактор, активна громадська діячка Олена Пчілка внесла великий вклад в розвиток української культури, відстоюючи її право бути знаною у світі!!!


 

«Народила Україні не тільки геніальну Лесю, а й

була порадницею. вірним другом до останніх

днів… Ні, більшої, значно більшої шани заслуговує

Олена Пчілка від свого народу, що йому так вірно,

так жертовно служила».

Олесь Гончар

Видання творів Олени Пчілки


 Пчілка Олена Твори / Олена Пчілка. – Київ, 1988. – 583 с.

 

До книги української письменниці Олени пчілки (Ольги Петрівни Драгоманової, в одруженні – Косач, 1849–1930) ввійшли оригінальні поезії, поетичні переклади, оповідання, п’єса «Світова річ», спогади та статті.

Для шанувальників творчості Олени Пчілки.

 


Пчілка Олена Козачка Олена : посвята М. Лисенкові : поема / Олена Пчілка ; перед., підготовка до друку та упорядкув. В. Комзюк, Л. Мержвинська, Н. Пушкар. – Луцьк : Надстир’я ; Ковел. міськ. друк., 2014. – 58 с.

 

До книги ввійшло репринтне відтворення та осучаснений текст маловідомої поеми Олени Пчілки «Козачка Олена», написаної в 1883 році в селі Колодяжне на Волині і надрукованої в українському альманасі «Рада» в 1884 році.

Автором проекту та упорядником видання виступила Віра Михайлівна Комзюк, багатолітній керівник літературно-меморіального музею в с. Колодяжне, заслужений працівник культури України, відомий науковець.

Дослідниця волинського відрізку життєвого та творчого шляху Олени Пчілки Любов Мержвинська, в передмові до сучасного видання, поема «Козачка Олена» написана 131 рік тому, волинської осені в Колодяжному, в новому обійсті Косачів, яке стало родинним гніздом із 1882 року. Авторка – молода 34-річна жінка, мати 4-х дітей – дебютувала у журналі «Рада» в Києві, разом із Михайлом Старицьким.

Історія створення поеми висвітлена докладно в «Автобіографії» Олени Пчілки:

«До часу проживання нашого в Колодяжному припадають перші мої спроби в поезії, але ніде я тих поезій не друкувала і вже геть пізніше зібрала я їх і видрукувала окремою книжечкою «Думки-мережанки»… Було це так: на Різдвяні свята якось приїхали до нас із Києва Науменко і Трегубов. Поїхали вони з моїм чоловіком на полювання. А я в той час писала поему «Козачка Олена». Приїхали з охоти, і прочитала цю поему Науменкові, мовляв, що я робила, коли їх не було. Науменкові поема сподобалась, і він її забрав із собою, щоб надрукувати в збірникові, який тоді проектувалось в Києві випустити. То все ж не «Козачка Олена» перша надрукована, бо вмістили ї в альманасі «Рада» через кілька років після того, а перед цим вже мої поезії було надруковано в «Зорі».

Отже, поема побачила світ лише один раз, 1884 року. Поодинокі примірники часопису «Рада» недоступні сучасникам. П’ять уривків («Весна-красна», «Осінь», «Весілля», «Хустина»), що увійшли до сучасних видань творів Олени Пчілки, не давали уявлення про сюжет.

Видання, побачило світ у Луцькому видавництві «Надстир’я» накладом 300 примірників. Цінність його ще й у тому, щозбережено посвяту М. А. Лисенкові. Сам факт видання є вагомою подією наукового життя, адже підготовлене воно на основі меморіальної колекції Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, в оформленні обкладинки використано візерунки, зібрані в нашому краї Оленою Пчілкою.

Справжньою окрасою нового видання поеми стали ілюстрації, виконані Валентиною Михальською, художницею з села Хворостів Любомльського району.

Пчілка Олена На спогад Шубертової серенади / Олена Пчілка ; автор тексту І. Щукіна, упоряд. А. Силюк. – Луцьк, 2015. – 16 с.

 

У виданні вміщено поезію Олени Пчілки «На спогад Шубертової серенади», авторське дослідження музикознавця, завідувача Музею Лесі Українки, відділу Музею видатних діячів української культури лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького, Ірини Щукіної, яка вперше поєднала поезію Олени Пчілки як україномовний варіант тексту популярної «Серенади» німецького композитора Франца Шуберта.

Для шанувальників творчості Олени Пчілки.


 



 

Олена Пчілка дітям : для мол. та серед. шк. віку / упоряд.: В. Комзюк, Н. Пушкар. – Київ : Апріорі, 2015. – 78 с.

 

Книга вводить читача в чарівний поетичний світ Олени Пчілки. До збірки увійшли вірші, казки, оповідання, байки та фольклорні записи, доступні для сприйняття дітьми молодшого та середнього шкільного віку.

Книга адресована дітям, батькам, учителям та усім, хто шанує творчість однієї з перших українських письменниць.

«Саме на Волині споруджено перший у світі пам’ятник славетній жінці – письменниці, вченій, фольклористу Олені Пчілці».

Л. Стасюк

Літературознавчі праці про життя і творчість Олени Пчілки

Денисюк І. Дворянське гніздо Косачів / І. Денисюк, Т. Скрипка. – Львів : Акад. експрес, 1999. – 270 с.

 

У дослідженні Івана Денисюка і Тамари Скрипки висвітлюються сторінки життя Лесі Українки волинського періоду у зв’язках з найближчим оточенням родини Косачів, з природою та народним побутом і фольклором цього краю. Уперше подано своєрідну галерею портретів сім’ї Косачів.

У цій книзі читач знайде багато нових архівних письмових свідчень і фотографій, які публікуються уперше, щоб повніше відтворити образ Лесі Українки, її час та оточення, наблизити її до нашого сьогодення. Монографія ілюстрована багатьма невідомими і маловідомими фотографіями.

Книжка при всій науковості літературознавчих концепцій викладена популярним та образним стилем. Вона розрахована на літературознавчі зацікавлення якнайширших кіл громадськості.

Дрофань Л. Берегиня / Л. Дрофань. – Київ : Молодь, 2004. –206 с.

 

Це книжка про Олену Пчілку – неординарну постать, яка витворила цілу епохув історії української культури. З підїї талановитого пера вийшли повісті , оповідання, новели, нариси, оригінальні поетичні твори та поеми, прозові і поетичні переклади творів світової класики, наукові розвідки, дитячі прозові, поетичні та драматичні твори. Як член-кореспондент Академії наук здійснювала наукову роботу. А ще –громадський діяч педагог, редактор, видавець. Вона знана в історії нашої культури як сестра Михайла Драгоманова, мати Лесі Українки. Усі її шестеро дітей були надзвичайно талановитими, володіли художнім словом.

У пропонованому виданні відтворено яскраві сторінки її життєвої і творчої біографії, залучено її недруковані твори, нотатки, листи, які невідомі широкому загалу і зберігаються у різних архівах.

Новосад А. Горда жіноча душа Олени Пчілки (штрихи до літературного портрета) : метод. рек. / А. Новосад. – Луцьк-Рожище, 2017. – 76 с.

 

У виданні вміщені методичні рекомендації, що допоможуть учителям-словесникам організувати практичну діяльність на уроках за творчістю Ольги Петрівни Драгоманової-Косач (Олени Пчілки), Лесі Українки та під час вивчення літературного процесу кінця ХІХ– поч. ХХ ст.

До збірки входять тексти, які впродовж ста років не передруковувалися.

Матеріали рекомендовані для використання вчителям на уроках, факультативних заняттях та в позакласних заходах.

Родина Косачів і волиняни : спогади, перекази / записи, впорядкув. і прим. О. Ошуркевича. – Луцьк, 2002. – 63 с.

 

Що ми знаємо про родину Косачів? Який слід лишила вона у духовному житті, пам’яті волинян? Про це йдеться у спогадах і переказах, що їх протягом десятиліть, записав на Волині і Поліссі Олекса Ошуркевич.

Видання розраховане на науковців, педагогів, на широке коло студентської та учнівської молоді, усіх тих, хто займається вивченням життєпису славетної родини Косачів.

Скоклюк С. Олена Пчілка : роман-есе. – Луцьк : Надстир’я, 1999. – 252 с.

 

Роман-есе присвячений відомій письменниці, громадській діячці, матері геніальної Лесі Українки – Олені Пчілці.

Автор розповідає про дитинство, юність, літературну та видавничу діяльність Олени Пчілки. Свою головну героїню письменник показує на строкатому суспільному тлі, в колі її рідних друзів, у складних та трагічних ситуаціях.

Читач знайде в книзі чимало раніше невідомих фактів і подробиць з життя письменниці, яка відстоювала національну ідею, боролася проти тих, хто нищив українську мову, культуру. Тільки недавно ім’я цієї геніальної жінки, матері, письменниці повернуто із забуття.

Для шанувальників творчості Олени Пчілки.

Скрипка Т. Родові гнізда Драгоманових_Косачів: їх устрій та культура / Т. Скрипка. – Київ : Темпора, 2013. – 655 с.

 

Пропоноване видання розкриває перед читачем духовне середовище й культурну атмосферу маєтків родини Драгоманових-Косачів як осередків української традиції та аристократичної культури кінця ХІХ – поч. ХХ ст.

У книзі уведено в обіг нові джерела, використано рукописні та друковані мемуари, епістолярій власників садиб, членів їхньої родини та оточення.

А також подано понад півтисячі унікальних фотографій, більша частина яких знаходиться у приватних колекціях у США, Канаді, Швейцарії та Росії.

Для істориків, літературознавців, культурологів та всіх, хто цікавиться історією української культури.

Український народний орнамент : вишивки, тканини, писанки : зібрала Ольга Петрівна Косач-Драгоманова (Олена Пчілка). Вип. VIII / вступ.ст. Н. Сташенко, уклад. В. Комзюк, уклад. Н. Пушкар. - Ковель : Ковел. міськ. друк., 2010. - 36 с. : 33 іл.

 

Альбом «Український народний орнамент» зібраний і систематизований Ольгою Косач-Драгомановою (Оленою Пчілкою) – э її першою ігрунтовною науковою ілюстрованою працею про особливості народного мистецтва.

Репринтне відтворення першого видання 1876 р., Київ, призначене для всіх шанувальників українського мистецтва.

«З братами ще я словом поділюсь» : бібліогр. покажч. / упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. ДОУНБ. Ім. Олени Пчілки ; упоряд.: В. Бабій, ред.. Е. Ксендзук. – Луцьк: Твердиня, 2009. – 112 с.

 

Бібліографічний покажчик присвячений визначній постаті України, письменниці, етнографу, фольклористу, громадській діячці Олені Пчілці, приурочений до 160-ї річниці від дня її народження. В ньому зібрані відомості про творчу спадщину Олени Пчілки, а також матеріали про її життя і діяльність.

Видання адресоване науковцям, викладачам, студентам, країзнавцям, усім кому не байдуже українське слово, історія рідного краю.

 



Леся УкраїнкаОлена Пчілка і родина Косачів – у краєзнавчих дослідженнях.


«Конференції, краєзнавчі та педагогічні

читання свідчать про високий рівень

організації краєзнавчої освіти та наукової

роботи… на яких представлено доповіді

та повідомлення дослідників лесезнавства

стане важливим внеском у збереження і

популяризацію життя і діяльності Лесі

Українки та родини Косачів…!»

О. П. Реєнт


Леся Українка і родина Косачів в контексті української та світової культури : тези та матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. 24–25 лют. 1996 р., с. Колодяжне : наук. зб. – Луцьк : [б. в.], 1996. – 40 с.

 

До 125-річчя від дня народження Лесі Українки Волинським краєзнавчим музеєм спільно з Літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки в Колодяжному було проведено І Всеукраїнську науково-практичну конференцію.

Розраховане на науковців, краєзнавців, музейних працівників та широке коло шанувальників минувшини.


Олена Пчілка і Волинь : матеріали наук.-практ. конф. 29-30 черв. 1999 р. : наук. зб. – Луцьк : [б. в.], 1999. – 109 с.

 

У науковому збірнику, присвяченому 150-річчю від дня народження Олени Пчілки та 50-річчю Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, опубліковані доповіді і статті науково-практичної конференції «Олена Пчілка і Волинь».

Розраховане на науковців, краєзнавців, музейних працівників та широке коло шанувальників минувшини.


Леся Українка і родина Косачів в контексті української та світової культури : матеріали IIВсеукр. наук.-практ. конф. 24–25 лют. 2001 р., с. Колодяжне : наук. зб. – Луцьк : [б. в.], 2001. – 140 с.

 

У науковому збірнику, присвяченому 130-річчю від дня народження Лесі Українки, опубліковані доповіді і статті ІІ Всеукраїнськоїнауково-практичної конференції «ЛесяУкраїнка і родина Косачів в контексті української та світової культури».

Розраховане на науковців, краєзнавців, музейних працівників та широке коло шанувальників минувшини.


Леся Українка і родина Косачів в контексті української та світової культури : матеріали III Всеукр. наук.-практ. конф. 24–25 лют. 2006 р., с. Колодяжне Вип. 3. : наук. зб. – Луцьк : [б. в.], 2006. – 226 с.

 

У науковому збірнику, присвяченому 135-річчю від дня народження Лесі Українки, опубліковані доповіді і статті ІІІ Всеукраїнськоїнауково-практичної конференції «ЛесяУкраїнка і родина Косачів в контексті української та світової культури».

Науковці, музейні та бібліотечні працівники, освітяни, краєзнавці з різних міст України діляться своїми напрацюваннями та дослідженнями життя і творчості Лесі Українки, родини Косачів, збереження та пошанування їх пам’яті.

Розраховане на науковців, краєзнавців, музейних працівників та широке коло шанувальників минувшини.

 

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Олена Пчілка і родина Косачів в історії інтелектуальної еліти України та Волині : матеріали XXXIIIВсеукр. іст.-краєзн. наук. конф., присвяч. 160-річчю від дня народж. Олени Пчілки та 60-річчю з часу створення Колодяжнен. літ.-меморіал. музею Лесі Українки, м. Луцьк – с. Колодяжне, 30 черв. – 1 лип. 2009 року : наук. зб. Вип. 33. – Луцьк : Волин. краєзн. музей, 2009. – 224 с.

 

У науковому збірнику, присвяченому 160-річчю від дня народження Олени Пчілки та 60-річчю від часу створення Колодяженського літературно-меморіального музею Лесі Українки, опубліковані доповіді і статті науковців, краєзнавців, архівних музейних та освітніх працівників з питань дослідження життя та діяльності родини Косачів.

Окремий розділ присвячений дослідженням життя і творчості Лесі Українки. В додатку подано ряд матеріалів І та ІІ обласних краєзнавчих літературно-педагогічних читань.

Розраховане на науковців, краєзнавців, музейних працівників та широке коло шанувальників минувшини.


Леся Українка і родина Косачів в контексті української та світової культури : матеріали IV Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч. 140-річчю від дня народж. Лесі Українки та 100-річчю з часу написання драми-феєрії "Лісова-пісня", 24–25 лют. 2011 р., м. Луцьк, с. Колодяжне на Волині : наук. зб. Вип. 4. – Луцьк : [б. и.], 2011. - 304 с. : іл.

 

У науковому збірнику, присвяченлму 140-річчю від дня народження Лесі Українки та 100-річчю з часу написання драми-феєрії "Лісова-пісня", опубліковано тексти доповідей та повідомлень учасників конференції з дослідження життя та творчості Лесі Українки і родини Косачів, збереження та пошанування їх пам’яті.

Розраховане на науковців, краєзнавців, музейних працівників та широке коло шанувальників поетеси.


Минуле і сучасне Волині та Полісся. Олена Пчілка, Леся Українка і родина Косачів в історії української та світової культури : матеріали V Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч. 165-річчю від дня народж. Олени Пчілки та 65-річчю з часу створення Колодяжнен. літ.-меморіал. музею Лесі Українки, с. Колодяжне на Волині, 26-27 черв. 2014 р. : наук. зб. Вип. 51. Луцьк : б. в., 2014. 312 с. : іл. + №3572 эл. опт. диск (CD-ROM).

 

У науковому збірнику, присвяченому 165-річчю від дня народження Олени Пчілки та 65-річчю Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, опубліковані доповіді і статті науково-практичної конференції, яка відбулася в с. Колодяжне на Волині, 26-27 червня 2014 року, присвячені дослідженням життя, творчої спадщини і увічнення пам’яті Олени Пчілки, Лесі Українки, інших представників відомої родини Косачів-Драгоманових в контексті української та світової історії та культури.

Розраховане на науковців, краєзнавців, музейних працівників та широке коло шанувальників минувшини.


Минуле і сучасне Волині та Полісся. Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині : матеріали VIII Всеукр. наук.-практ. конф., присвяч. 145-річю від дня народж. Лесі Українки, с. Колодяжне на Волині, 24-25 лют. 2016 р. : наук. зб. Вип. 57 / відпов. за вип.: В. М. Комзюк, А. Силюк. Луцьк : Волин. Краєзн. музей, 2016. 288 с.

 

У науковому збірнику вміщено доповіді і статті науковців, краєзнавців, архівних музейних та освітніх працівників з питань дослідження життя та діяльності родини Косачів – учасників VIII Всеукраїнської науково-практичної конференції, присвяченої 145-річю від дня народження Лесі Українки та пошанування пам’яті родини Косачів в контексті української та світової історії та культури.

Розраховане на науковців, краєзнавців, музейних працівників та широке коло шанувальників минувшини.

 
 

27 лютого 1991 року відбулося присвоєння імені Олени Пчілки, подія, яка визначила шлях подальшого розвитку бібліотеки як просвітницького центру.

29 червня 2011 року відбулася хвилююча подія відкриття пам’ятника Олені Пчілці, спорудженого за кошти обласної громади. Автор пам’ятника – народний художник України Микола Наумович Обезюк.